Kokeboktorsdag: Ball, klubb og komle med dott

Ball, klubb og komle med dott

Ball, klubb og komle med dott

Av Gunda Djupvik

Potetball har vore populær husmannskost over heile landet, og kvar landsdel har sin favoritt. Kompe, komle, klubb, krumme, kompedøse, ruter eller risk ? alle er namn på ?den grå juvel?. Ball er heller ikkje eit særnorsk fenomen, både palt, gnocchi, knödeln og zeppelinar er variantar av vår potetball. Gunda Djupvik gir deg oppskrifter på eit solid utval av både potetball og fiskeball med ulikt tilbehør. Du lærer knep og triks for å få din favorittball heilt perfekt og med rett konsistens, og nye og moderne vriar på den tradisjonsrike retten. I dag er potetball ikkje berre kvardagskost, det er også herleg festmat!

Kjøp boka hos Tanum
Vi samarbeider med Tanum.no

Forfatter

Gunda Djupvik

Antall oppskrifter

30 ulike potetretter fra hele Europa

Et utvalg oppskrifter

Potetball fra Sunnmøre, Komle fra Stavanger, Heidis potetball med havregryn, ball i påse, Kleppmjølk, Mors ballebrød, Blandaball, Sildeball, Pitepalt fra Sverige, Kartoffelknödeln fra Tyskland, Gnocchi fra Italia.

Oppbygning av boken

Boken starter med en innledning om ball og grunnkurs i ballkoking. Forfatteren tar deretter for seg de ulike råvarer og skriver litt om hva som egner seg ekstra godt når man skal lage komle eller ball.

Hoveddelen tar for seg alle oppskriftene, inndelt etter tema. Første del inneholder oppskrifter på potetball fra alle deler av landet. Her får du oppskriter på komle fra Stavanger, Sunnmøre og Sørlandet, samt oppskrifter på egnet tilbehør. Boken inneholder også oppskrifter på enkelte varianter av de ulike komletypene, som for eksempel komle laget med havregryn og ball i påse. Neste del tar for seg ulike komletyper med fisk. Djupvik har samlet oppskrifter med blant annet sei, sild, klippfisk og rogn. Siste del av boka inneholder ulike typer oppskrifter der potet er en vesentlig ingrediens fra andre deler av Europa. Både Sverige, Italia, Litauen og Tyskland er representert.

Boken er rikt illustrert med vakre og jordnære bilder tatt av fotograf Gunda Marie Næss.

Hvem ville likt denne boken

Alle som har et forhold til ball, klubb eller komle, eller de som ønsker å lære mer om denne mattradisjonen.

Forfatterens webside

Gunda Djupvik har sin egen blogg, Alt godt, hvor du finner både oppskrifter og andre hverdagsbetraktninger.

Ønsker du å kjøpe noen av bøkene kan du gjerne gjøre det via linkene her på siden. En prosentdel av salget går da til oss og det gir oss anledning til å drive og utvikle Matbloggsentralen videre. Linkene kan benyttes av alle lesere av Matbloggsentralen og vi ser gjerne at du deler med venner og kjente. Takk!